Kunstig intelligens

Kunstig intelligens

HVA ER KUNSTIG INTELLIGENS?

Kunstig intelligens, eller artificial intelligence (AI) er kort sagt datasystemer som kan gjennomføre oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens. AI kan være alt fra visuell persepsjon, talegjenkjennelse, beslutningstaking, oversettelser og læring.

I løpet av de siste tiårene har kunstig intelligens utviklet seg kraftig, og Big Data, internett, nettskyer og nye algoritmer for å nevne noe har vært viktige faktorer for denne utviklingen.

Når jeg hører “kunstig intelligens” assosierer jeg det ofte med “menneskelige” roboter som stadig blir mer like oss mennesker. Dette kan virke skremmende, og en finner flertallige diskusjoner om hvorvidt kunstig intelligens på et tidspunkt vil bli mer intelligente enn oss.

Men visste du at du at du mest sannsynlig benytter en form for kunstig intelligens hver dag?

 

HVORDAN PÅVIRKER DEN OSS

Når du skriver en tekstmelding til noen, får du ofte opp forslag på ord når du starter med å skrive. Etter hvert som du skriver flere meldinger, vil telefonen din automatisk tilpasse seg ditt språk, og gi deg mer spesifikke ordforslag, og dette er en form for kunstig intelligens. Også Google-søk tilpasser seg deg for hver gang du søker på noe. I vårt digitale samfunn vil en være omringet av kunstig intelligens.

Som nevnt er det flere som er skeptiske til den kraftige utviklingen av kunstig intelligens. Vil robotene ta over jorda? Vil vi miste arbeidsplasser til fordel for maskinene? Hva om kunstig intelligens havner i feil hender? Mange eksperter mener det ikke er grunn til panikk. Likevel ønsker de at vi skal ha en sunn skepsis til teknologi.

Simen Solbakken (UiO) og Asbjørn Danielsen (UiT) hevder at det største problemet blant oss er at vi ofte bruker kunstig intelligens ukritisk, at vi flytter ansvaret på maskinen i stedet for oss selv. Vi “googler” noe med en gang vi lurer på noe, i stedet for å resonnere selv.

Les mer om deres tanker om kunstig intelligens her.

 

Keith Downing (NTNU) mener vi også bør være forsiktige med å bruke kunstig intelligens til enhver tid, i frykt for at dette kan gå utover forbrukerens egen intelligens. Et eksempel på dette er blant annet bruk av navigering på mobilen. Følger du pila slavisk vil du kunne bli dårligere til å navigere på egen hånd.

Har du noen gang skrevet en eksamensoppgave for hånd, for så å ikke kommet på hvordan det ene ordet skrives, selv om du har skrevet det hundre ganger før? Vi er blitt så vant til Microsoft Word og andre skriveprogrammer at vi ikke lenger trenger å lære oss hvordan et ord skrives. Eller?

 

HVA VIL SKJE I FREMTIDEN?

Et relativt åpent spørsmål, men én ting er sikkert; kunstig intelligens vil utvikles, og det vil påvirke oss i større grad enn hva det gjør i dag. En av våre forelesere på huset sa at kunstig intelligens kan ta over mye av våre arbeidsoppgaver, men ikke menneskers evne til å se kontekst.

Telenor-sjef Sigve Brekke hevder mye av det samme. Han mener kunstig intelligens kan overta enkle oppgaver, men ikke erstatte menneskers evne til å utvikle tjenester. Så gjenstår det å se om dette stemmer. Uansett vil denne utviklingen definitivt bli spennende å følge med på i årene og tiårene som kommer. Men aldri si aldri, Leif Osvald sa også i 1996 i Dagens Næringsliv at “internett er en flopp!”.

 

Hva er dine tanker om kunstig intelligens?

 

Kilder:

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/tre-ting-vite-kunstig-intelligens-ai.html

https://www.vi.no/teknologi/du-bruker-kunstig-intelligens-hver-dag/70274342

https://www.vg.no/forbruker/teknologi/i/zLoRb9/telenor-sjefens-naadeloese-beskjed-til-alle-dere-maa-bli-digitale?utm_content=row-2&utm_source=vgfront

https://www.tek.no/artikler/10-tekno-spadommer-som-slo-helt-feil/114589/2

https://pixabay.com/no/teknologi-kunstig-intelligens-3762549/ 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *